РЕЦЕПТИ

Как да направите вкусни бургери в домашни условия?

Животът на съвременните хора протича с бързи темпове и често в него няма достатъчно свободно време за хранене. За такива хора консумацията на бургери е едно от решенията в подобни ситуации. Но, ако искате домашно приготвен хамбургер, запрятайте ръкави и да започваме.

Правила за приготвяне на идеалния бургер

Ще започнем с месото. То е много важна съставка в приготвянето на бургера. Месото трябва да бъде говеждо и да съдържа 20% мазнини, за да не изсъхне по време на приготвяне. След смилането месото се пресова, за да се образуват медальони. За тази операция използвайте леко навлажнени ръце, така че месото да не залепва. Първо оформете топки с еднакъв размер, а след това леко ги натиснете, за да ги изгладите, достигайки дебелина около 2 см. Месото не трябва да се притиска прекалено силно: то изисква правилно смесване, за да стане бургерът едновременно компактен и мек. След като оформите бургерите, те трябва да бъдат подправени със сол и черен пипер и да се оставят в хладилник за 20 минути, така че да поемат подправките.

Преди да започнете да печете бургерите, най-добре е да ги оставите на стайна температура поне 10 минути, така че вътрешността да не е твърде студена. Бургерът се приготвя на нагорещен грил (или тиган), без да се добавя масло, той се готви за около 2 минути от всяка страна и се обръща само веднъж. Трябва да се внимава да не забавяте приготвянето прекалено дълго и най-вече никога не трябва да го натискате, за да не загубите соковете. По-добре е да избягвате готвенето на силен огън: това може да е твърде агресивно, в този случай котлетът бързо ще се сготви отвън и ще остане напълно суров отвътре.

На практика, колкото по-плавно и еднородно е приготвянето на вашите бургери, толкова по-добър резултат ще имате. Степента на изпичане може да изберете според своя личен вкус. Според нас обаче хубавият бургер трябва да бъде равномерно изпечен, също както при доставката на бургери от foodpanda.

Тези малки предпазни мерки ще ви позволят да имате мек бургер с правилната консистенция. Когато той е почти готов, ако желаете, можете да поставите филийка кашкавал отгоре, покрийте и изчакайте, докато леко се разтопи.

Хляб. Това е много важна съставка. Идеалният хляб има мека и компактна консистенция: не трябва да се раздробява, а трябва да абсорбира добре дресинга, като трябва да се отхапва и да дъвче лесно. Обикновено за бургери хлябът има кръгла форма с диаметър около 12-13 см и височина малко над 3 см; тя се състои от долната част, по-стабилна, а горната част е по-рохкава и покрита със сусамови семена.

Преди да сложите в него месото, трябва леко да се запече. Тази операция се извършва само в последния момент, когато месото е почти готово.

Пълнеж. Бургерът, освен месо, включва и салата, домати, сирене и бекон. Салатата трябва да е свежа, с листа с балансиран размер съобразно с питката. Доматът трябва да бъде твърд и да може да се реже добре. Идеалното сирене има деликатен вкус и се топи добре, без да навлажнява месото. Cheddar е много подходящо, но може и друго подобно. Моцарела не се препоръчва.

Беконът засилва вкуса на бургера и го прави още по-вкусен. Нарязва се на не много тънки ивици и може да се приготви отделно.

Лукът и корнишоните могат да се добавят по желание, но не трябва да са много. Те трябва да бъдат нарязани на тънки кръгове хоризонтално.

Сосове. Теоретично те не трябва да се добавят. Но ако решите да добавите, тогава най-традиционният е кетчуп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *