УСПЕШНА

Ане Бурда и завладяващата история на успеха 

Винаги можете да направите чудо със собствените си ръце. И Ане Бурда е доказала тази теза със собствения си пример. Биографията ѝ може да се сравни с историята за Пепеляшка, защото Ане, от обикновена домакиня, се е превърнала в изключително успешна бизнес дама, една от най-известните личности в света на модата от миналия век. 

Но тя не прилича много на Пепеляшка. В крайна сметка, не е имала приказна кръстница с магическа пръчка. Ане е постигнала всичко сама. Доказала е на всички, че модата може да бъде практична и достъпна. Хиляди жени от цял свят са разбрали това, когато за пръв път са видели списанието Burda Moden, което впоследствие се превръща в истинска легенда. 

До този момент модата е била само за елита на обществото и западните жени. Показваното на модните подиуми се е смятало за неподходящо за ежедневието. Тоалетите са определяни като странно претенциозни, а понякога дори вулгарни. Списанието “Бурда”, от своя страна, е предлагало модели, които са прости и в същото време елегантни. Всяка жена, с помощта на „Бурда“, е можела да се превърне в истинска модна икона.

Burda Moden
сп. Burda Moden

Но как е започнало всичко?

„Никога няма да бъда като майка си!“ Така е решила за себе си малката Ане. И това изобщо не означава, че тя не е обичала майка си. Момичето просто виждало как тя постоянно се жертва, забравя интересите си и се отрича от всичко в името на семейството. Тази позиция, дори тогава, е предизвикала протести, породени от силния и независим характер на Ане. 

Животът обаче е шегаджия и забавлявайки се, проверява твърдостта ни. В живота на бъдещата бизнес дама всичко започва да се случва точно като в този на майка ѝ. След като завършва манастирското училище, Ане учи една година в търговско училище, а след това се омъжва за собственик на печатница. Ане ражда трима сина и се е превръща в примерна домакиня, съпруга и майка. Приходите на съпруга ѝ Франц Бурд са ѝ позволявали да се грижи за семейството си и дори да използва услугите на помощници: икономка и бавачка. 

Но един ден идилията просто се сринала. Ане научава за аферата на съпруга си със секретарка – мъжът ѝ дори има незаконно дете нея. Ане успява да преглътне огорчението и буквално запретва ръкави. Неразбирайки нищо от издателска дейност или шиене, Ане взема издателството на мъжа си в свои ръце (като компенсация за изневярата) и започва да издава свое модно списание. Тя внимателно обмисля концепцията му: решава то да бъде предназначено за обикновените жени с малко средства, които искат да изглеждат стилно и елегантно. И постига точно това. 

Ане Бурда
Ане Бурда със своя съпруг

Успех и световно признание

Ане работи неуморно и през 1950 г. излиза първият брой на Burda Moden. Успехът му е огромен: 100 хиляди копия са продадени на мига. Жените искат да изглеждат красиви по всяко време. Скъпоценното списание е изкупувано дори от спекуланти на прекомерни цени. В края на краищата, то съдържа не само модели, а и прости съвети как всеки, който желае, може сам да си ушие цялото великолепие, показвано от страниците на списанието. 

Ане дори намира сили в себе си да прости на коварния си съпруг. Но под условие. Семейството им остава заедно, а секретарката с детето напуска града и получава парично обезщетение. Вече спокойна, Ане се фокусира над работата си. През 70-те тиражът на списанието достига 2 милиона и излиза на 14 езика! Започвайки кариерата си като предприемач на 40-годишна възраст, тя винаги е вървяла по своя път и сама е вземала ключовите решения в живота си. Независима, целенасочена и безстрашна, Ане е постигнала фантастичен успех. Ане Бурда напусна този свят на 96-годишна възраст на 3 ноември 2005 г., но ще бъде запомнена в историята като една от най-успешните жени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *