НЕОБВЪРЗАНА

Прекрасни цитати за любовта на Петър Дънов

Петър Дънов, наричан от своите хиляди последователи Учителя, е сред най-големите фигури в историята на българския духовен живот. Роден в село Хадърча още по времето, когато страната ни е част от Османската империя, с годините Петър Дънов се превръща в известен и популярен духовен лечител. Не само у нас, но и в световен мащаб.

Учителя е основател на религиозно-философско движение, което у нас добива известност с името дъновизъм. Други наричат последователите му ученици на Бялото братство.

Петър Дънов е известен като човек, източник на безкрайна човешка мъдрост. Включително и за любовта между хората и техните най-съкровени отношения.

Представяме ви някои от любимите ни цитати на Учителя, посветени на любовта. Наистина си струва да бъдат прочетени.

„При любовта между двама души единият е активен, а другият – пасивен. Двамата не могат да бъдат едновременно активни, Това състояние не остава винаги в същото положение. Като люби известно време, човек става пасивен. У него има вече желание да го обичат. Ето защо, който люби, след време става пасивен, а когото любят, от пасивен става активен и почва да люби. Когато любовта между двама души е активна и в двамата, те стават положителни и се отблъскват. Ако са мъж и жена, в такъв случай остават бездетни.“

***

Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим и затова работите ни не вървят.

***

Любовта остава при този, който е благодарен. Всичко правете с любов.

***

Любовта е най-нежното цвете, което трябва да се развие далеч от погледите на хората. За любовта ти никой не трябва да знае. Любовта с език не се предава. Онзи, който те люби, не говори, но ти чувстваш, че в тази душа има любов. Проговори ли за любовта си, тя се изгубва.

***

Като търсиш любовта на някого, ти всякога ще имаш терзание. Когато някой ти кажа, че те обича, кажи му: „Ти вършиш волята Божия“. Не питай другите: „Ти обичаш ли ме?“ Щом питаш, всичко ще изгубиш. Кой как ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. А ние как обичаме, това е наша работа.

***

Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

***

За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *