Сънищата – част от нашето ежедневие

„Сънят е микроскоп, през който се вглеждаме в дебрите на душата си.“

– Ерих Фром

Сънищата винаги са предизвикали интерес, още от древни времена. И днес има много учени и анализатори, които боравят със съня. Някои казват, че сънищата са „знаци от съдбата“, други, че те са просто отражение на случващото се в нашето ежедневие. Редица теории има относно сънищата, но факт е, че те са едно много интересно поле за размисъл.

Тук на помощ  идва една много интересна книга: „Сънища. Тайните на подсъзнанието“ от Роуз Инсера. В нея има много любопитни факти относно съня, тълкувания как да се справим с кошмарите, как да помним и как да променяме сънищата си. Освен тази книга, както знаем, интернет е едно безкрайно поле за търсене на информация (в което трябва да бъдем изключително внимателни!), затова съчетахме „знанията“ от мрежата и тези от книгата, за да ви дадем един „анализ“ на сънуването.

Една трета от живота ни преминава в спане и това са средно около 20 години. Пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%.  Доказано е, че мозъкът работи по-активно по време насън, отколкото в будно състояние. Сън е състояние, присъщо за всички бозайници. Сънят се характеризира със забавяне на някои дейности на тялото.

Сънят има фази. Човек обикновено минава през пет фази на сънуване. Фаза 1 и 2 са най-леките фази или дрямката, фази 3 и 4 са дълбокия сън, а фаза 5 е наречена БДО (бързо движение на очите) и това е етапът, в който сънуваме най-активно. Има твърдения, че сънуваме около 10-15 минути, но това не е напълно вярно. При повечето възрастни БДО се повтаря средно пред 90 минути, като първиа „цикъл“ трае около 3 минути, а следващите са увеличават. Затова някой път ни се случва да помним 2-3 или повече сънища и да си мислим, че е един и просто не може да го свържем последователно. Друг факт е, че най-често изразяваната емоция в съня ви е безпокойството. Негативните емоции са много по-често срещани от позитивните.

Много назад във времето се е считало, че сънищата са съобщения от боговете. Предците ни са тълкували сънищата, за да им помогнат в различни аспекти. Сънищата също се използвали и продължават да се използват за самопознание. Освен това е известно, че има артисти, които са достигнали до своите най-креативни проникновения именно чрез сънищата си.

Случвало се е да не помним сън и просто да ни се струва, че не сме сънували. Или някой наш познат да ни каже: „Аз пък нищо не сънувам“. Това е напълно грешно. Всяко човешко същество сънува. Ако си мислите, че не сънувате, грешите – вие просто забравяте сънищата си.

Един съвет, който ни дават в книгата „Сънища. Тайните на подсъзнанието“ е да си записваме сънищата. Нещо като „дневник за сънища“. Така ще може да видим кои сънища се повтарят, какво подтиква към сънуването на определен сън или кошмар, как да се справим с тези кошмари и да се научим да боравим и сами да изграждаме сънищата си.

Не може да бъдем напълно изчерпателни по темата за сънищата, защото тя е необятна. Има стотици книги, които обяснават сънищата и помагат да се справим с негативното в тях. Но като за финал ще ви кажем една мисъл, която на нас много ни допадна. И тъй като започнахме с цитат, нека да затворим кръга.

„Същитата са днешните отговори на утрешните въпроси“

– Едгар Кейси

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *