СЕМЕЙСТВО

Никога не карайте детето си да прави тези неща против волята му

За нас, родителите, е изключително важно как подхождаме към децата си. Всеки човек знае, че децата са като попивателна хартия. Те копират поведението на приятелите, роднините. Но най-важното е какъв пример ще им дадем ние, като родители, понеже те подражават най-вече на родителите си. Освен това много родители допускат грешки във възпитанието на децата. Например как да се хранят, обличат или да правят нещо, което не е по тяхната воля. Нека разгледаме кои са нещата, които не трябва да изискваме от децата си.

1. Хранене

Широко разпространено е мнението, особено сред бабите, че детето трябва да се храни много добре. Дори много майки споделят мнението, че бебето трябва да си изяде цялата порция мляко. Това е много погрешно разбиране, понеже по този начин можете само да навредите на детето. Тъпчейки го до последния залък, Вие застрашавате здравето му. А резултатът може да бъде затлъстяване, здравословни проблеми и др. Ако детето не иска да яде повече, не го мъчете. Най-вероятно се е наситило.

2. Тайни

Ако кажете на детето да пази нещо в тайна от другите, правите голяма грешка. По този начин то ще реши, че това е нещо нормално и позволено. Ще му стане навик да лъже и да пази тайна. Много е възможно да започне да крие всичко от Вас, да Ви лъже и в крайна сметка да се отчужди.

3. Приятелства

Много често се случва родителите да казват на децата си с кого да се сприятеляват, или не. Ако сметнат, че даден приятел или любим човек не е подходящ за детето им, те бързо ще ги отдалечат. Възможно е и също обратното – ако имаме приятели или познати с деца на възрастта на нашето дете, да искаме двете деца да се сприятелят. Но ако самите деца не искат това, няма смисъл. Не можем насила да заповядваме кой с кого да дружи.

4. Да прави нещо против волята си

Много родители искат да накарат децата си да се занимават с дейности, с които те не са успели навремето. Например ако майката не е реализирала мечтите си да стане певица, може да настоява детето й да се занимава с музика. Други родители пък записват децата си на някакъв спорт, например футбол или плуване. Ако детето не иска да се занимава с тези дейности, няма смисъл да го принуждавате насила.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *