Лазерна и фотоепилация – прилики и разлики

Лазерната и фотоепилацията са процедури, които намаляват скоростта на растеж на косъма и неговата дебелина. В последните години са предпочитан метод за обезкосмяване с дълготраен ефект. И двете процедури се базират на светлинна енергия, която загрява фоликула на косъма и по този начин го уврежда. При лазерната епилация тази енергия се поема основно от меланина, намиращ се в косъма, и пренебрежимо малко от меланина в близост – по този начин кожата остава предпазена. Лазерите излъчват светлина с постоянна дължина на вълната. Концентрацията на лъча ограничава излагането на ненужни и неефективни вълни. Устройствата за фотоепилация, от друга страна, излъчват вълни с различна дължини, които се ограничават от филтри. Въпреки тези филтри все пак се излагаме на нежелани вълни. Ако имате бенки, лунички или по-тъмна кожа, те поглъщат повече светлинна енергия и тези нежелани вълни вредят най-вече на тях, по-подходящо е да използвате лазер.

Лазерната, както и фотоепилацията имат траен ефект – от 2 до 5 години (разбира се, това е изключително индивидуално). И при двете процедури няма незабавни резултати. Най-рано след 2 седмици може да се забележи разлика в окосмяването. И двете са подходящи и за лице, но не за вежди или скалп. Не гледайте директно в източника на светлина, защото може да нараните очите си. Не третирайте върху рани или по-тъмни участъци.

При лазерите страничните ефекти са по-малко, но и при двете процедури се наблюдават такива. Може да се получи дразнене на кожата, но то би трябвало да е краткотрайно. Хидратирайте мястото, което е по-чувствително. Лазерите са по-подходящи за хора с по-тъмна кожа.

Покритието на фотоепилаторите е по-голямо, т.е. с него се покрива по-голяма зона по-бързо, но лазерната епилация дава по-бързо резултати – космите изгарят по-бързо, нужни са по-малко процедури за постигане на същите резултати.

Не трябва да подценяваме и факта, че фотоепилаторите са много по-евтини от лазерните.

Това какъв тип процедура ще изберете зависи от цвета на кожата ви, за колко време искате да постигнете резултат, колко време имате за процедури и, разбира се, финансовите ви възможности.

Напоследък нашумяват и домашните лазерни и фотоепилатори. Изключително лесни за употреба те са направени да са безопасни за хора, които са неопитни и неквалифицирани. Заради този факт, обаче, мощностите им са по-малки от тези на професионалните уреди.

Ако сте решили да заложите на процедурите с дълготраен ефект, спазвайте внимателно инструкциите и не забравяйте да полагате подходяща грижа за кожата си и след епилацията.

Автор: Антония Терпешева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *