КРАСИВА

Лазерна и фотоепилация – прилики и разлики

Лазерната и фотоепилацията са процедури, които намаляват скоростта на растеж на косъма и неговата дебелина. В последните години са предпочитан метод за обезкосмяване с дълготраен ефект. И двете процедури се базират на светлинна енергия, която загрява фоликула на косъма и по този начин го уврежда. При лазерната епилация тази енергия се поема основно от меланина, намиращ се в косъма, и пренебрежимо малко от меланина в близост – така кожата остава предпазена.

Лазерите излъчват светлина с постоянна дължина на вълната. Концентрацията на лъча ограничава излагането на ненужни и неефективни вълни. Устройствата за фотоепилация, от друга страна, излъчват вълни с различна дължини, които се ограничават от филтри. Въпреки тези филтри, все пак се излагаме на нежелани вълни. Ако имате бенки, лунички или по-тъмна кожа, те поглъщат повече светлинна енергия и тези нежелани вълни вредят най-вече на тях, по-подходящо е да използвате лазер.

Лазерната, както и фотоепилацията, имат траен ефект – от 2 до 5 години (разбира се, това е изключително индивидуално). И при двете процедури няма незабавни резултати. Най-рано след 2 седмици може да се забележи разлика в окосмяването. И двете са подходящи за лице, но не за вежди или скалп.

Важно: Не гледайте директно в източника на светлина, защото може да нараните очите си. Не третирайте върху рани или по-тъмни участъци.

При лазерите страничните ефекти са по-малко, но и при двете процедури се наблюдават такива. Може да се получи дразнене на кожата, но то би трябвало да е краткотрайно. Хидратирайте мястото, което е по-чувствително. Лазерите са по-подходящи за хора с по-тъмна кожа.

Покритието на фотоепилаторите обаче е по-голямо, т.е. с него се покрива по-голяма зона по-бързо, но пък лазерната епилация дава по-бързи резултати – космите изгарят за по-кратко време, нужни са по-малко процедури за постигане на същите резултати.

Не трябва да подценяваме и факта, че фотоепилаторите са много по-евтини от лазерните.

Това какъв тип процедура ще изберете зависи от цвета на кожата ви, за колко време искате да постигнете резултат, колко време имате за процедури и разбира се, финансовите ви възможности.

Напоследък все по-голяма популярност набират домашните лазерни и фотоепилатори. Изключително лесни за употреба, те са направени да бъдат безопасни за хора, които са неопитни и неквалифицирани. Заради този факт обаче мощностите им са по-малки от тези на професионалните уреди.

Ако сте решили да заложите на процедурите с дълготраен ефект, спазвайте внимателно инструкциите и не забравяйте да полагате подходяща грижа за кожата си и след епилацията.

Автор: Антония Терпешева

2 thoughts on “Лазерна и фотоепилация – прилики и разлики

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *