ДОМАКИНСТВО

Ето какво не бива да попада в нашата микровълнова

Отдавна микровълновите печки са част от бита ни. Има ги почти във всяка кухня, защото са практични, удобни и спестяват време. При боравенето с тях обаче трябва да внимаваме, спазвайки известни правила. Иначе рискуваме сериозно да си навредим на здравето. А и на джоба – ако микровълновата експлодира, ще търчим за нова. Просто защото сме свикнали да ни е под ръка.

Всички знаем какво в никакъв случай не трябва да попада в нея. И все пак… Понякога забравяме, друг път сме разсеяни и не обръщаме достатъчно внимание. А белите стават неочаквано. Пораженията в организма ни – също.

Не слагайте в микровълновата фурна:

  • Метал

Електроуредът ви веднага ще експлодира!

  • Чинии със златна нишка

Има сериозна опасност печката да гръмне.

  • Храна, покрита с фолио

Алуминиевото фолио също е метал и в микровълновата то ще се запали.

  • Цели яйца с черупката

Те ще избухнат като бомба! При нагряването на яйцата в микровълновата частиците вода в тях напират да се изпарят навън. Но черупката им пречи. И тогава ще последва трясък!

  • Празни съдове

Ако случайно се объркате и включите микровълновата с празен съд в нея, тя като нищо ще избухне или ще се запали.

  • Храна с опаковка от стиропор или пластмаса

Да, почти всички полуфабрикати се продават в пластмасови опаковки. Желателно е да пресипвате храната в съд, преди да я пъхнете в микровълновата. При нагряване пластмасата отделя токсични химикали в яденето, които бавно убиват, тъй като водят до образуване на ракови клетки в организма.

  • Замразени плодове, извадени от фризера

При размразяване в микровълновата плодовете губят полезните си хранителни съставки. Проучване на руски учени сочи, че глюкозидът, който те съдържат, се превръща в канцерогенно вещество.

Затова извадете плодовете от фризера по-рано и ги оставете да се размразят по естествен път.

  • Кърма

Много съвременни майки оставят кърма в хладилника и поръчват на детегледачката да я претопли в микровълновата, за да нахрани бебето. Но така се унищожават полезните свойства на кърмата. Отделно, че затоплянето не винаги става равномерно и може да попарим езика на детето.

  • Сушени люти чушки

Те са с високо съдържание на капсаицин – точно той им придава лютивината. От нагряването в микровълновата влагата в чушките се изпарява, което прави капсаицина още по-наситен. При отварянето на вратичката лютото веднага ще ви запари на очите, а като си хапнете, гърлото ви ще изгори!

По начало микровълновата е предназначена главно за претопляне на храна, затова избягвайте да готвите в нея. Зеленчуците например губят 97 % от полезните си вещества, ако са готвени в микровълнова печка. Японски учени са установили, че от месо, държано в микровълновата повече от 6 минути, изчезва ценният витамин В12.

Разбира се, този съвременен електроуред ни е нужен. Той до голяма степен облекчава натовареното ни ежедневие. Ала нека го използваме компетентно и по-разумно, за да имаме действително полза от него, а не вреда.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *