КРАСИВА

Бродирани бижута – аксесоар с традиция

Коко Шанел казва, че „Бижутата са цяла наука! Красотата е страшно оръжие! Скромността е върха на елегантността!“. Съгласни ли сте с нея? А сега си представете, че притежавате нестандартно бижу, с което можете да бъдете неотразими. Точно такива са бродираните бижута. Магичното се крие в това, че са ръчно изработени. В днешно време можем да си купим всичко, което пожелаем. Но ще бъдем истински късметлии, ако притежаваме уникално бижу.

Защо са различни? Различното в бродираните бижута е, че са индивидуални, уникални и изразяваме себе си по един креативен начин. Умението се крие в това да можем да бродираме, а ако не можем – да открием тези, които ги създават и да си купим. Интересното е, че може да се избродира абсолютно всичко, стига да имате въображение. За направата на подобно бижу са необходими около 4-5 дни. Първо трябва да се избере рамка, в която да се постави. Тя може да бъде кръгла, квадратна, под формата на ключ и т.н. След това се шие бродерията. Когато бродерията е готова, трябва да се сложи в дървена или метална „рамка“. Дървената рамка има нужда да се полира, за да покаже и дървото своята красота. Могат да се изобразят различни фигурки – както елементи от природата, така и шевици.

По какъв начин можем да запазим магията на традицията? Вграждането на  шевицата в бродираното бижу е средство за пренос на информация. Самата шевица представлява писане със символи или структури върху дреха, покривка, възглавница и т.н. Дамата, която твори бижуто, представя една картина. Всеки елемент има своето значение. Съкровищницата на българския дух е шевицата. Все по-често можем да видим на пазара ръчно бродирани мартенички, които съдържат и изразяват различни символи.

Как традицията може да изглежда модерна? Все по-често можем да видим и дреха с бродирана шевица. Истината е, че този магичен код, който е извезан, има магическа сила и ни пази. Всяка шевица е индивидуална за себе си и носи защита, както и определено послание. Човек, който носи бижу или дреха с везба, е защитен. Шевицата се бродира върху платно чрез равномерни бодове. В зависимост от мотивите и използваните техники, можем да отнесем всяка бродерия към различна фолклорна област на България.

Как ни действа бродерията? Бродираните бижута са специфичен и оригинален подарък за дамите. Правенето на бижута може да действа и като терапия. Това е един приятен начин да разпуснете след натоварения работен ден. Дамата, която е направила бижуто, е вложила позитивната си енергия в него и така то ни носи късмет.

Текст и снимки: Надежда Станулова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *