ЗДРАВЕ

Атопичен дерматит. Същност, симптоми и лечение

Атопичният дерматит е кожна болест с хроничен характер. Проявява се с периоди на обостряне и ремисия. Представлява възпаление на кожата под формата на екзема и много често се съпътства от други заболявания като контактен дерматит, алергични прояви на дихателната система (алергичен ринит, астма), на очите (алергичен конюнктивитет), имунологични отклонения. Затова се счита, че е част от т. нар. атопичен синдром, при който се наблюдава феноменът атопичен марш – преминаване на симптомите от едни органи и системи в други. Тоест ако кожната екзема изчезне, може да се прояви астма или алергичен ринит и т. н.

В медицинската литература заболяването още се нарича наследствена екзема, невродермит, атопична екзема. Атопичен ще рече „необичаен”, „нестандартен”.

 Обикновено симптомите се появяват в ранна детска възраст – още през първата година, но са известни случаи, когато хората се разболяват и в много по-напреднала възраст.

Рискови фактори

  • Наследствен фактор – налице е състоянието атопия, което в същността си е генетична предразположеност към болестта.
  • Имунологични отклонения – нарушения на имунната система.
  • Нарушаване на кожната бариера – прекалена сухота на кожата, което позволява по-лесно проникване на сапуни, перилни препарати и други алергени.
  • Инфекции – заселване на микроорганизми върху кожата: стафилококови и гъбични инфекции, вирусни инфекции (херпес), общи инфекции.
  • Замърсители от околната среда – деривати на дизела, строителни материали, бои, лакове, пестициди, прах, излъчване от електрически и микровълнови печки, компютри, джиесеми и др.

 Установено е, че атопичният дерматит е по-разпространен в индустриализираните страни с висока урбанизация като среда за живот.

  • Хигиенни средства – сапуни, перилни препарати, козметика, дрехи от вълна и груби тъкани, действащи като дразнител.
  • Климатичен фактор – резките промени в климата, слънчевата радиация, замърсената околна среда, тежкият въздух с ниска влажност в помещенията.
  • Емоционални фактори и стрес.

Симптоми на атопичен дерматит

І. От 0 до 3 годишна възраст

Често заболяването се появява при 6 месечни бебета. По време на кърмаческия период кожните обриви обхващат лицето, бузите. Също и скалпа – по окосмената част на главата и зад ушите се образуват плътни прилепнали кори. Около устните и долната челюст се наблюдават зачервявания. Телцето на детето е със суха кожа.

ІІ. От 3 до 10 годишна възраст

Кожата на болния е суха. Обривите са в сгъвките и в задните части на крайниците, по тила. Сърбежът е силен.

ІІІ. Над 10 годишна възраст

Обривите се разполагат по ръцете, около клепачите, гърба, гърдите, половите органи, а понякога обхващат цялото тяло. Сърбежът е нетърпимо силен, особено през нощта, което нарушава съня на болния и влошава като цяло качеството му на живот. Получава се изтъняване на крайната трета на веждите. Екземите отделят секрет, който образува кафява коричка.

 При възрастните водеща е сухотата на кожата. В по-тежките случаи са зачервени лицето, вратът и горната част на гърдите.

Профилактика и лечение

Заболяването се установява и се лекува от лекар дерматолог. Той назначава нужните изследвания и изготвя индивидуална програма за лечение на пациента. Важно е да се разбере, че ако ни бъде поставена такава диагноза, трябва да се научим да спазваме определени правила в начина си на живот, за да се предпазваме от обостряне на състоянието си. Родителите на болни деца е нужно да бъдат обучени как да прилагат за тях специфични грижи, съобразно предпазните мерки, за да не се провокира активизиране на болестта.

Храната на кърмещата жена влияе върху бебето. Ако тя има алергична предразположеност, хранителни алергени от млечни продукти, яйца, фъстъци, соя, риба, шоколад, цитрусови плодове могат да преминат от кръвната циркулация на майката в кърмата и да предизвикат алергична реакция у кърмачето.

Важно е кожата да се поддържа в хидратирано състояние. Къпането никога не бива да е с гореща вода. Нужно е да се слагат омазняващи специализирани козметични масла във ваната. Задължително се използва хидратиращ крем или мляко след баня.

Трябва да се носят памучни дрехи, да се избягва носенето на вълнени и по-груби материи, да се употребяват овлажнители за въздух и да се проветряват редовно помещенията.

Практикува се т. нар. проактивно лечение. Този метод се изразява в продължаване на лекарствата и след преодоляването на екземата, като обаче те се вземат по-рядко – като поддържаща терапия, примерно само 2 пъти в седмицата.

Медикаментите са перорални и за локално външно приложение – различни мазила. При вторична бактериална инфекция като Staphylococus aureus се използва лечение с антибиотици. Прилага се фототерапия с ултравиолетова светлина. Болестта силно се повлиява и от високопланинско климатолечение с надморска височина над 1600 метра. Методът е патентован от български лекари и дава голямо подобрение не само на страдащите от атопичен дерматит, но и на хора с други алергични заболявания.

Вече е доказана ползата от пробиотиците. Децата на майки, които са приемали пробиотици по време на бременността си, са по-малко податливи на атопичен дерматит.

Съществуват много алтернативни методи за лечение – акупунктура, хомеопатия, шуслерови соли, хипнотерапия, билколечение. Добри резултати има употребата на жълтия кантарион. Препоръчително е алтернативното лечение да се прилага успоредно с официалната медицина.

Болните деца могат да преминават своите имунизации, но не и в период, когато са с екземи и с възпалена кожа.

В повечето случаи атопичният дерматит е диагноза за цял живот и пациентите трябва да полагат непрестанно грижи, с цел облекчаване на здравословното си състояние.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *