СВОБОДНО ВРЕМЕ

Започна Страстната седмица!

Седмицата преди Великден е най-знаковата в християнския календар. Наречена е Страстна, тъй като първоначално „страст” означава „страдание”. Тя е време на „страстите Христови“, с цената на които Богочовекът извършва велики дела, жертвайки се докрай за човечеството.

От понеделник (22.04) до Великден (28.04) всички дни са назовани Велики, а в храмовете има богослужения и сутрин, и вечер. Те възпроизвеждат библейския сюжет за последните дни от земния път, мъченическата смърт и възкресението на Спасителя.

Ето най-важното за всеки ден от Седмицата на Страданията:

Велики понеделник

Христос влязъл в Йерусалимския храм и го заварил пълен с търговци. Разгневил се и обърнал масите им, а тях изгонил навън, заявявайки им, че църквата е място за молитва, а не тържище за печалба.

По българска традиция в домовете започва голямото предпразнично почистване, което има и ритуален характер. До Велики четвъртък то трябва да приключи.

Велики вторник

Според канона денят е отреден за смирение.

Исус проповядвал в храма и давал последни нравствени напътствия.

Велика сряда

При Месията дошла разкаяла се грешница, за да поиска опрощение на греховете си. Тя била много смутена и без да иска, разляла мирото върху Христа. Другите започнали да й се карат, но той отговорил, че нейното покаяние е голям дар, с който тя го умила за погребението му.

Юда Искариотски – един от Христовите ученици, тайно отишъл при еврейските старейшини и предал Учителя за 30 сребърника. Посочил на юдеите мястото, където могат да го заловят.

Велики четвъртък

Счита се, че на този ден Христос провел с учениците си Тайната вечеря. Преди нея той измил краката им и казал: „Не дойдох да служа, а да послужа!”. Така им дал личен пример за скромност и смирение.

Установил тайнството Причастие, причестявайки светите апостоли (учениците си).

Влязъл в Гетсиманската градина и отправил молитва към своя Отец. След което бил заловен от юдеите.

В храмовете на Велики четвъртък свещениците причестяват желаещите богомолци.

Не се работи нищо. Само рано сутринта трябва да се боядисат яйцата.

Великден

Разпети петък

Велики петък или Разпети петък е най-тъжният ден в християнския свят. Тогава Христос е разпнат на кръста и умира в мъки на връх Голгота.

По пътя към хълма евреите сложили на челото му трънен венец, за да се погаврят с него. Той вървял под тежестта на кръста безропотно по стръмните баири. Тълпата го ругаела, замеряла го с камъни и пръти. Обиждали го, ритали го и му удряли плесници.

Когато бил разпнат, станало слънчево затъмнение и земетресение.

Щом Исус Христос издъхнал, Пилат Понтийски наредил да се устрои погребение набързо, и то в тесен кръг.

На Разпети петък църковната служба е особено трогателна. Върху голяма маса се излага плащеницата на разпнатия Исус и вярващите минават под нея в знак на преклонение.

Отслужва се Опелото Христово с покъртителни песнопения, които няма как да бъдат описани. Те трябва да се чуят и видят наживо, за да се съпреживеят!

Веселбите и банкетите за християните са забранени. Постът е изключително строг – не се яде нищо, приема се само вода.

Велика събота

Юдеите запечатали гроба с огромен камък и поставили стражи да го вардят.

Който не е успял да боядиса яйца на Велики четвъртък, трябва да го направи сега.

Възкресение Христово – Великден

Христос възкръснал на третия ден след смъртта си. Божият Син преминал през материята на пръстта и камъка по начин, необясним за човешкия ум. Божеството му се отправило към Отца, а душата му се спуснала в ада. Освободил измъчените човешки души и им дарил вечен живот.

В събота срещу неделя през нощта е кулминационната тържествена служба. Свещениците изнасят от олтара Вечния огън и го раздават на дошлите в църквата. Той символизира вярата във вечния живот.

Точно в полунощ свещеникът произнася дългоочакваното „Христос воскресе!”, а народът отговаря: „Воистина воскресе!”. И вече е Великден!

Камбаните радостно бият, а сред празничната глъчка на човек му става толкова леко – чувства се някак прероден, извисен и пречистен чрез докосването си до божественото…

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *