ЗДРАВЕ

Видове зъбни импланти – какво трябва да знаем?

Имплантологията е модерен начин за заместване загубата на зъби чрез различни видове зъбни импланти. Този метод за възстановяване на дъвкателните и естетическите функции е много популярен в наши дни. Наличието на малък брой противопоказания позволява на почти всеки да прибягва към него.

Какви са видове зъбни импланти вижте сега:

В наши дни има голям избор от зъбни импланти. Те се различават по форма, размер и външно покритие, което дава възможност да се избере продукт за всеки индивидуален случай. Това кои са най-често срещаните видове импланти днес, ще разгледаме тук:

Класически конусни импланти

Към този тип продукти се прибягва най-често при извършване на двуетапна зъбна имплантация. Цената на тази услуга е на средно ниво и прави имплантацията достъпна за широката общественост. Вероятността от усложнения в следоперативния период е минимална и структурите се отличават с добра трайност. Единственият недостатък на класическите конусни импланти е необходимостта от плътна костна тъкан, така че в случай на нейната атрофия, пациентът трябва да избере друг метод.

Компресионни импланти

Този тип импланти се различава от класическия метод на закрепване. Инсталирането им е оправдано, когато има загуба на няколко зъба (от три или повече) и частична атрофия на костната тъкан. Самите импланти са прикрепени в дълбоки кортикални слоеве, които практически не са обект на дегенеративни процеси. Това определя тяхната висока надеждност и бързо възстановяване на дъвкателната функция.

Плочи импланти

Тези импланти са направени под формата на плочи, чиято форма се избира въз основа на структурата на челюстта на пациента. Техният избор е за предпочитане, когато челюстната кост е твърде тънка. По този начин се имплантира класически конусен имплант в нея. Страничната част на плочата винаги има подчертан релеф и множество дупки, за да ускори процеса на сливане с костната тъкан.

импланти

Интрамукозни импланти

Единственият вид протезиране, който няма ограничения и е подходящ за абсолютно всички. Използва се за фиксиране на подвижни протези и им позволява да бъдат здраво фиксирани, дори при тежка атрофия на алвеоларния процес. По принцип на действие и форма интрамукозните импланти наподобяват бутони. Те влизат в сигурен захват с приставките на подвижната протеза и го фиксират, предотвратявайки изместването.

Ендодонтски импланти

Този тип импланти не поема функцията на пълна подмяна на зъбите. Той служи само като спомагателен елемент, който укрепва разхлабения зъб с частично разрушен корен. По форма, представлява малък винт, завинтван в костната тъкан, през горната част на зъба. В този случай няма хирургическа намеса в тъканта на венците и поради това процедурата се счита за минимално инвазивна и не изисква продължителен процес на оздравяване.

Прочетете още: Какво не бива да ядем след чистене на зъбен камък?

Мини импланти

Имплантите от този тип се използват за фиксиране на подвижни ламеларни протези. Те се използват в случаите, когато базалната или класическа имплантация е невъзможна по една или друга причина и закрепването на подвижна протеза, върху венците причинява дискомфорт на човек. Мини-имплантите се характеризират с малка дължина и малки диаметри, което значително опростява тяхната инсталация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *