СЕМЕЙСТВО

Как да мотивираме тийнейджъра в онлайн обучението?

Две години след началото на пандемията учениците продължават да учат онлайн. А пред родителите продължава да стои въпросът как да мотивират тийнейджъра да учи онлайн, да внимава в часовете, междувременно да не монтира видео за социална мрежа и да си напише домашните.

Безспорно, задържане вниманието на ученика в онлайн час е трудно предизвикателство. От друга страна пък може да бъде източник на семейна хармония между деца и родители с цел изпълнение на училищните задължения и привилегиите от това.

А ние сме готови да дадем няколко съвета за справяне с мисията “тийнейджър в онлайн обучение”.

Изгответе график за ученика

Както за възрастните, така и за тийнейджърите, липсата на рутинни действия, като ставане рано сутрин, подготовка за училище или работа и стигане до работното място или класната стая, демотивира извършването на всички задължения, които имаме.

Затова е ключово ученикът да има график, който да се спазва ежедневно. Важно е този график да включва и на пръв поглед обичайни дейности – като спане и хранене. Препоръчително е графикът да включва между 6 и 8 часа време за сън – толкова е необходимо на мозъка да си почине. Също така трябва да включва и време за почивка и хранене. 

Освен междучасията през учебния ден, графикът трябва да включва и време преди започването на часовете. Не е добра идея влизането в онлайн час от леглото, по пижама. Въпреки че това е една от причините учениците да искат да бъдат онлайн.

Внимателно разпределете времето за писане на домашни и подготовка за следващия ден по всеки от предметите. В условията на онлайн обучение често се налага родителят да помага с уроците и домашните, така че е препоръчително да се съобрази и време, в което тийнейджърът да може да обсъди с родителя, ако нещо в учебния процес го затруднява или притеснява. Предвидете и време за частни уроци, ако детето ходи на такива.

Задължително е в графика да бъде включено и свободното време за социални мрежи, приятели и семейство. 

тийнейджър
Да накараме тийнейджъра да учи онлайн не е никак проста задача

Разговоряйте с тийнейджъра, дори да не иска

Всичко по-горе звучи чудесно, но не всяко дете се вслушва в родителя. Дори обратното, с цел претендиране на самостоятелност и независимост, би правило обратното на това, което сте казали. Ученикът трябва да разбере, че един график е в негова полза и помага за разпределянето на времето и приключването със задачите. За тази цел би помогнал приятел на родителите, леля или чичо, който е близък с детето и може да го играе “доброто ченге”. Важно е той да успее да обясни колко важно е да се следва графикът, за да се изпълнят задачите. Изпълнението на задълженията пък осигуряват така желаната самостоятелност за тийнейджърите. 

Намерете начин да разговаряте с детето и за неговите интереси, хобита и насоки, в които би искало да се развива. Когато разговаряте, слушайте внимателно, защото много често биват засегнати и училищните теми, за които ни трябва информация с цел разпределяне времето на тийнейджъра. Ако пък покажете, че разбирате ежедневието на детето и дадете пример с вашите дни, тийнейджърът ще ви има за по-близък.

Интересите като мотивация

Честите разговори с тийнейджърите ще помогнат да разберете и неговите интереси. Това ще помогне за допълнителни идеи за мотивация да се отдели повече време на ученето. Например, ако видео игрите представляват интерес за детето ви, можете да му предоставите повече възможности или време за игра, ако домашните са приключени навреме или по-рано.

Родителският контрол – ключов в онлайн обучението

 Следва въпросът как спираме забавленията на ученика, когато не сме вкъщи. За щастие, приложенията за родителски контрол вършат чудесно тази работа. С едно такова имате възможност да ограничите времето за ползване на дадено приложение (Tik Tok, Instagram, Snapchat и други), да следите времето на използване на други приложения, както и ако си наложи, да спрете изцяло забавленията на телефона. Това, разбира се, често води до недоволство от страна на тийнейджъра, но и до стриктно изпълнение на задачите. В противен случай, няма социални мрежи и забавления.

Алтернативни методи за обучение

Интернет пространството предлага редица алтернативни методи за обучение. Най-лесно достъпни и популярни са сайтове като Уча.се, в които на достъпен език и по забавен начин бива представян учебният материал. Образователните приложения също са вариант, стига ученикът да има интерес към тях. Ако пък няма, родителят или учител може да го насочи към този начин на учене. 

Освен за мотивация за учене на тийнейджърите, тези съвети биха помогнали и за подобряване на комуникацията в семейството. Социалните мрежи предлагат и редица групи, в които родители и учители обменят съвети и идеи за дистанционното обучение. Понякога съветът от педагог или родител, който вече е минал през изпитанието “онлайн обучение”, може да бъде много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *