ЗДРАВЕ

Сърдечен ритъм и тахикардия при менопауза – какво да правим?

При жените менопауза настъпва средно между 45 и 55 годишна възраст. Тя е нормален биологичен процес, с който се отбелязва напускането на месечния цикъл от живота на една жена.

Придружена е от симптоми като емоционална нестабилност, проблеми със съня, намалена енергия и промени в настроението. Както всяко нещо в живота, така  и менопаузата има свои положителни черти, като
драстични промени в начина на живот, положителна промяна на хормоналния баланс и др.

По време на менопаузата обаче основното, което се случва, е че се прекратява функцията на яйчниците и е напълно възможно да изникнат неприемливи измервания, които се нуждаят от по-специално внимание. В някои случаи дори и лечение. Няма как да изключим и опцията да се получи някакъв дискомфорт свързан със сърдечно-съдовата система.

Причини за сърцебиенето по време на менопауза

Менопаузата намалява нивото на важни за организма хормони, като например естрогена, който служи като щит на сърдечно-съдовата система. Менопаузата намалява и нивата и на друг важен хормон, който служи за разширяването на кръвоносните съдове, а когато той е в малки количества, кръвоносните съдове са с по-малък диаметър, което означава, че сърцето трябва да увеличава силата и честотата на ударите в минута. Това е причината за увеличаване на пулса по време на менопауза.

Симптоми на менопаузата и тахикардия

Тахикардията или по-просто наречена учестен пулс, както казахме вече, е доста често срещано явление по време на менопауза. Симптом е появата на дълги паузи между два удара, които са по-силни и по-чести от обичайното (около 90-100 удара в минута). Това, в комбинация с топли и студени вълни, е типично състояние за вечерите по време на менопауза.

Няма някакъв тип диета, която да ви помогне за справянето с това неразположение, но силно се препоръчва по време на този период приемът на обработено месо да се сведе до минимум, а за сметка на това да се наблегне на приема на плодове и зеленчуци. Препоръчват се също така и спортните дейности, които носят благоприятни резултати на сърдечно-съдовата система. А най-полезният спорт за жените в менопауза, несъмнено е плуването.

За справяне с проблема има и различни терапии, които обаче крият доста рискове като рак, миоматоза, чернодробна недостатъчност и др.

За да не се налага да избирате дали да изтърпите този период, или да подложите живота и здравето си на риск, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е следният: още с настъпването на менопаузата, потърсете лекар-специалист, който да ви следи по време и след менопаузата, за да бъдат избегнати всички неблагоприятни явления, които менопаузата носи със себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *