Социални мрежи: предимства и недостатъци

Може би вече рядко се среща човек, който да не използва социални мрежи Facebook, Instagram, LinkedIn и др., за да се социализира с другите. Но нека посочим кои са главните предимства и недостатъци на мрежите, които така масово се наложиха пред последните няколко години. 

Предимства

  • Контакт с близки и приятели:

Да започнем с предимствата, които те несъмнено ни предоставят като потребители, а именно лесната връзка с близки, познати и колеги, независимо от това в коя точка на земното кълбо се намираме. 

  • Групи и страници по интереси:

Освен директната комуникация, мрежите ни позволяват да сме част и от най-различни групи, а там да намираме хора, които имат близки до нашите интереси и хобита. Така може да обменяме опит и да завързваме интересни и полезни контакти за себе си или бизнеса си (ако имаме такъв). Също така групите позволяват и онлайн търговия, което е нещо доста положително. Чрез социалните мрежи може винаги да сме информирани за предстоящи събития като концерти, културни мероприятия, театрални постановки благотворителни кампании, каузи и др., което определено е допълнителен плюс в ежедневието ни. 

Какво по-хубаво от това да попаднеш на събитие за концерт на любимия си изпълнител и едновременно с това да имаш възможност директно да поканиш някой твой приятел, който също му е фен и то само с един клик?

  • Информираност:

Фактът, че социалните мрежи са до голяма степен и медии, ни позволява да бъдем информирани и за най-актуалните новини от страната и чужбина, без да се налага да гледаме новинарския блок по телевизията, да слушаме радио или да четем вестници.

Недостатъци

Нека споменем и най-общите недостатъци на виртуалните мрежи, тъй като те също са важни, особено ако си позволим да бъдем пристрастени към тях. 

  • Губене на време:

Може би най-лошото е, че губим доста време в безсмислено „скролване“ и преглеждане на снимки на наши приятели или т.нар. „сторита“. Това време определено може да бъде запълнено с нещо по-полезно като четене на книги, гледане на филм, учене на нови умения и т.н. 

  • Разсейване и намаляване на работоспособността:

Освен всичко това,  „обвързването“ със социалните мрежи намалява нашата продуктивност на работното място и разсейва фокусирането ни от служебните задължения, което само може ни навреди или да доведе до нежелани грешки. 

  • Онлайн тормоз:

Да не говорим за не малкото случаи на онлайн тормоз и жертвите, на които ставаме свидетели в новинарските емисии. Определено интернет е място, където може да бъдем въвлечени в съмнителни схеми, свързани с различни опасни неща.

Затова като обобщение можем да кажем, че социалните мрежи са както полезни, така и могат да станат опасни, ако пренебрегваме дългите часове, което им отделяме. Както могат да бъдат плюс в комуникацията ни с любимите хора, така могат да ни превърнат във фейсбук „зомбита“,  изолирани от реалния свят. Затова нека винаги бъдем дисциплинирани и да не позволяваме на мрежите да “изяждат“ цялото ни време, което може да оползотворим в разговор или приятно занимание с близките ни например.

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *