Пренасяне на пиано и тежки предмети от хамали

На всеки рано или късно му се налага да промени местоживеенето си или пък офиса, гаража, да пооправи мазето или просто да пренесе нещо. В тези случаи част от преместването са и тежките предмети. Пренасяне на пиано и тежки предмети не е като обикновеното местене. Тук са ви необходими професионалисти, които умеят да подходят внимателно, така че да не наранят предметите, а и себе си. Такива професионалисти са така наречените хамали. В следващите редове ще посочим стъпките при преместване на пиано или тежки предмети. Но, все пак ето няколко съвета които биха помогнали и/или на вас и на хамалите които сте повикали.

Плъзгане, вместо повдигане

При преместване на тежки предмети най-добре е да се плъзга, вместо да се повдига. Ако това става върху гладка повърхност, можете да сложите одеяло, за да се намали сцеплението. Ако местенето става върху килим, то сложете гланциран кашон. Така ще улесните и самите професионалисти. 

Не използвайте кръста по време на вдигане

Тежестта трябва да пада върху краката, като това може да стане само при правилно изпълним клек. По този начин ще предпазите гърба си от контузия. Клекнете, като не правите навеждате и повдигнете предмета.

Използване на колани за вдигане при преместване на тежки предмети

Тези колани се използват за разпределяне на тежестта, като по този начин самото преместване става по-лесно. В случая ще имате нужда и от друг човек, за да се справите. 

Възможно ли е да се направи опаковане при преместването?

Да, можете да поискате и опаковане при преместването на пиано или тежки предмети от хамалска фирма. Това е специфична услуга и е добре да бъде направена от професионалисти. Пред вас стои изборът дали искате пълно или частично опаковане.

Пълното опаковане се използва именно за музикални инструменти и тежки предмети, които трябва да бъдат защитени от различни наранявания. Първата стъпка е да опаковаме предмета с велпапе. Това е изключително здрав и надежден материал, който ще предпази пианото и другите предмети от надрасквания или влага, които по някакъв начин биха нарушили целостта на предмета или музикалния инструмент.

Втората стъпка е да се опакова с бъбъл фолио ( пуканково фолио / фолио с балончета ). Това фолио е за чупливи и фини материали, но в комбинация с велпапето ще осигурим още допълнителна защита на инструмента, така че дори да има опиране в стена по време на преместването и/или транспортирането му, той ще бъде максимално защитен и непокътнат.

Третата стъпка от опаковането на тежки предмети е единично фолио ( прозрачно фолио, подобно на готварското, но по-здраво и по-дебело ).  С него ще завършим пълната опаковка и вашите вещи ще бъдат напълно защитени. Така при преместване на пиано, роял и ли друг музикален инструмент, можете да сте напълно сигурни, че той ще остане непокътнат.

Какви са цените за преместване на пиано?

Цените, обикновено се определят от сложността на услугата, която искате. Факторите, които биха могли дадат отражение са следните:

 • Часовият диапазон, за който ще ангажирате хамалите 
 • Тежестта и формата на музикалния инструмент
 • Наличие на асансьор или стълби, както и броят на етажите на сградата
 • Дали имате свой транспорт или ще се възползвате от този на фирмата, която сте наели.. 

Общата цена се определя и от броя на хамалите и времетраенето.  Ако ще се възползвате от хамалите (минимум 2) за до 2 часа, то обикновено цената е около 80 лева. Ако ще е нужно за повече време, цената тя варира от 15 до 18 лева за човек. Това, разбира се, отново зависи и от работата, която трябва да се свърши.

Повечето фирми предлагащи хамалски услуги в София, предлагат и транспорт, но е добре да се консултирате за всеки. За София до 2 часа транспортът е около 50 лева. След това цената става около 25 лева на час. За друг град също е възможно да се направи превоз, като цените варират от 0,90лв до 1,50 лв. / километър, зависи от фирмата.

Разбира се, за да получите конкретна оферта, се свържете с избраната фирма, разкажете им точно какво искате да се направи в подробности, ако трябва изпратете дори и снимков материал.

Често задавани въпроси към фирми предлагащи хамалски услуги в София

 • Какво е нужно да се направи, за да започне преместването?
  На първо време трябва да се направи оглед. На този оглед ще се види музикалния инструмент / предмета, който ще се премества и мястото. Важно е, защото така ще се прецени най-точно какви действия и спомагателни средства са нужни за да се направи преместването успешно.
 • Предлагате ли транспорт?
  Да, повечето фирми предлагат транспорт, но има и такива, които не предлагат. Можете да се възползвате от голям бус, малък или камионче, всичко зависи от големината на превозваният/ите обект/и. Това зависи от големината.
 • Как се формира цената?
  Тя зависи от няколко фактора – място, какво ще се пренася, етажи, дали има асансьор. След като се уточнят всички тези неща, ще получите и индивидуална оферта.
 • Безопасно ли е пренасянето?
  Да, напълно. Опакова се предмета, така че да няма никаква драскотина и да бъде в цялостния си вид. Разбира се, ако попаднете на фирма, която не обезопасява, по-добре платете обезщетение и ги отзовете, за да не ви излязат проблемите по-скъпи. Съветваме ви да не се ориентирате само по ниска цена, а по-качество и отзиви
 • Какво включва частичното опаковане?
  В статията описахме пълното опаковане на даден предмет. Частичното включва един материал за опаковане, като идеята да се предпази от останалите предмети. Това се отнася най-често, ако има стъкла или други фини елементи, които се нуждаят от малко материал, за да бъдат опаковани.

Както виждате, преместване на пиано или други тежки предмети не е никак лесно. Сам човек, непрофесионалист, трудно би се справил с тази работа. Има различни фактори, които трябва да се съобразят, както и стъпки за  успешното и безопасно пренасяне. 

Преди да дойде коя да е фирма за преместване на пиано или друг тежък предмет, то ще трябва да извърши оглед. Както вече научихте, той е крайно необходим, за да  се прецени каква е ситуацията и как може да бъде свършена работата коректно и правилно. Ние бихме препоръчали да се обърнете към HAMALITE BG, които са наясно с това и с радост ще Ви помогнат и то качествено. При тях ще откриете истински професионалисти, които спазват стандартите за безопасност при работа. Стъпките, които посочихме се изпълняват стриктно от техните хамали, като по този начин предпазват вас и мебелите, които преместват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.