ДОМАКИНСТВО

12-те златни правила за готвенето на Петър Дънов

Петър Дънов е толкова голяма фигура в българската история, че мъдростите му за по-духовен и здравословен живот се предават и до днес – много години след неговата кончина. Приживе Учителя преподаваше ценни уроци на своите последователи, учещи ги как да живеят в синхрон с природата.

Беинса Дуно ни остави и 12 златни правила, свързани с готвенето на нашата храна. Той обичаше да казва следното – „Готвиш ли, пей! Бъди радостен, за да се радват и тези, които ще консумират храната ти“.

Струва си сега да разгледаме 12-те златни правила на Петър Дънов за готвенето. Те са свързани с приготвянето на храната по начин, който ще ни осигури духовно равновесие и здраве, но и на тези, които ще нахраним.

Прочетете още: Съветите на Петър Дънов за прочистване на белите дробове

12 златни правила на Петър Дънов за готвенето:

1. Как да съхраняваме нашите продукти: В затворена тенджера държим копривата, спанака, лука, джоджена, магданоза и т.н. Винаги избирайте само пресни продукти. Когато ядем храна, тя трябва да е топла – така улесняваме храносмилането. Не трябва обаче да консумираме нито горещи, нито студени храни – те развалят стомаха и зъбите. Ако нямате време да се нахраните, яжте ядки и хляб.

2. При всяко хранене трябва да се приемат мазнини. Може да сте вегетарианци, но не трябва да се лишавате от краве масло. Също така, не бива да се прекалява с яйцата и маслото, които задължително трябва да са пресни. Съхранявайте маслото на тъмно и сухо, но не във вода. Ако има недостиг на краве масло в организма, това може да се отрази на зрението.

3. Гответе с лук, но не го запържвайте, а по-добре го варете на едри парчета или цели глави. Най-добре обработката на лука става с ръце (белене) и с чукче (раздробяване). Ако искате да запазите най-добре хранителните качества на картофите, консумирайте ги варени.

4. Бобът е много важна храна – поне веднъж седмично трябва да ядем боб. А при вегетарианците – поне два пъти в седмицата. За тях той е заместител на белтъчините в месото. Препоръчително е бобът да се приготвя в гърне и на слаб огън.

5. Веднъж седмично е добре да се похапва и леща – тя се отразява добре на зрението.

Петър Дънов
Съветите на Петър Дънов за храната – безценен източник на мъдрост

6. Ако ще готвите прясно зеле, най-добре е то да се свари, като може да се добави доматено пюре. Не забравяйте сока от зелето – той е много полезен за здравето.

7. Хапвайте много чушки и домати – те са богати на витамини.

8. Гответе продуктите си в кипяща вода – когато продуктите се сварят, не бива да ги оставяте във водата.

9. Когато варите, не отваряйте капака; по-добре следете времето и когато всичко трябва да е готово, свалете съда от котлона.

10. Важно за плодовете: ябълките и крушите помагат за чувствата и духа ни. Черешите носят добро настроение, а ягодите и малините са полезни за нервите. Динята на ободрява, но не бива да я хапваме непосредствено преди основното ястие.

11. Яжте много чесън – както суров, така и сготвен чесънът носи сила и добро здраве.

12. Жълтъкът на яйцата е много важен за нашия организъм, а за младите хора е направо задължителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *