Лешници – защо е полезно да ги консумираме?
Всички знаем колко полезни са ядките за здравето. Освен орехите, сред черупковите плодове особено ценни са лешниците.
Лековитите им свойства били известни още в древността. Първото писмено сведение за това идва от Китай преди повече от 5000 години. Китайците считали леската (лешниковото дърво) за свещена. За тях тя символизирала семейното щастие и брака, здравето, мира и богатството. Вярвали, че лешниците притежават магическа сила, която предпазва от злите демони.
Древните гърци и римляните използвали лешниците като лекарство. За елините те олицетворявали знанието и мъдростта.
Учудваща е лечебната сила, скрита в този мъничък плод.
Ето за какво най-много помагат лешниците:
- Стимулират мозъка и укрепват психичното здраве
Те допринасят за правилното функциониране на мозъка. Съдържат множество елементи, които подобряват когнитивните способности. Манганът, който си набавяме от лешниковите ядки, е от съществено значение за мозъчната ни активност, а тиаминът регулира дейността на нервната ни система.
Ако сме натоварени с изпити и чувстваме, че мозъкът ни „прегрява”, ако имаме проблеми с концентрацията и сме подложени на стрес, 25 – 30 гр. сурови лешници на ден бързо ще ни върнат добрата кондиция.
Витамин Е в ядките е превантивна мярка срещу сериозни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.
Комбинацията от активни съставки в лешника създава добро настроение и предотвратява изпадането в депресивни състояния.
- Подпомагат кръвоносната система и работата на сърцето
Доказано е, че лешниците помагат за изработването на кръв в организма. Богати са на витамини от група В, които играят роля при образуването на кръвта, а също регулират психичното ни здраве.
Витамин Е предпазва от разпадане на червените кръвни клетки и така предотвратява появата на анемия.
Минералите калий, калций, магнезий поддържат нормално кръвното налягане.
- Предотвратяват възпалителните процеси в организма
Лешниците са безценна храна след тежки инфекциозни заболявания.
Те пресичат възпалителните процеси в тялото. Препоръчват се при възпаление на пикочните пътища, при камъни в бъбреците или в жлъчката. Повишават имунитета.
- Полезни са при захарен диабет
Подпомагат функционирането на жлезите с вътрешна секреция. Олеиновата киселина, която е основната мастна киселина в лешника, оказва влияние върху инсулиновата чувствителност. Магнезият не позволява развитието на захарен диабет.
- Действат ползотворно на кожата, косата и ноктите
Яденето на лешници способства за разхубавяване на кожата и на косата, придавайки им еластичност и блясък.
Витамин Е защитава кожата от ултравиолетовите лъчи. Антибактериалните и стягащите му свойства дават добър резултат. Те регулират производството на себум, пречистват и затварят порите на кожата.
Магнезият се грижи да имаме здрави коси и нокти.
Лешниковото масло укрепва кожните капиляри и ни подмладява.
- Сътрудничат ни в борбата със затлъстяването
Засилват метаболизма, което води до смъкване на излишните килограми.
Лешниците почти не съдържат въглехидрати, а мазнините им са съвсем малко. Затова диетолозите ги препоръчват в хранителните режими за отслабване. Комбинацията от протеини, фибри и ненаситени мастни киселини е идеална възможност за бързо и лесно сваляне на наднорменото тегло.
В България лешниковите дървета са широко разпространени. Можем безпроблемно да се снабдим с лешници или дори да си ги наберем сами. С черупката плодът е много траен и може да се съхранява цяла година. Условието е да не се излага на пряка слънчева светлина, а да се държи на сухо и прохладно място. Обелени, лешниците трябва да се консумират до 7 дни.
Препоръчва се яденето на шепа лешникови ядки (около 25 – 30 гр.) ежедневно за подобряване на общото здравословно състояние и за повишаване на жизнения тонус.
Подготви: Гана Василева