СВОБОДНО ВРЕМЕ

Започната китайската нова година

Китайската нова година настъпи на 4 февруари в 23, 00 часа българско време и ще продължи до 24 януари 2020 година.

За разлика от посрещането на Нова година по Григорианския календар, което се вмества в рамките на едно денонощие, Лунната Нова година се е празнувала цели 40 дни в миналото, а в съвременния свят тържествата отнемат няколко седмици.

Китайци от цялото земно кълбо са си взели дълги отпуски, за да се приберат в своята родина при семействата и роднините си, както повелява новогодишната им традиция. 

Лунната Нова година се чества не само в Китай, но още в Корея, Виетнам, Япония и в цяла Югоизточна Азия. До средата на февруари небето над континента ще сияе в различни цветове от празничните фойерверки.

Легендата разказва, че някога Буда поканил всички животни да празнуват Чун Дзие – Нова година. Само 12 животни отишли на тържеството и той кръстил по една година на всяко едно от тях в знак на благодарност, че го уважили.

Буда нарекъл всеки човек, който се ражда в годината на съответното животно да носи най-важните черти от характера му.

Според китайския календар вече влязохме в годината на Глигана. Той е олицетворение на богатството, късмета, охолството и радостта, така че се очаква всички да сме по-богати, по-щастливи и по-успешни.

В годината на Прасето трябва да заложим на честността във взаимоотношенията, приятелството и почтеността, защото те ще бъдат закриляни. От хората се изисква да живеят без лицемерие и притворство. Земният глиган няма да допусне връх да вземат конфликтите, противопоставянето, враждебността и злобата.

Очаква се тази година да е благодатна за нови начинания, за израстване в кариерата, за стартиране на нов бизнес. Успехите ще се постигат с лекота, ето защо сега е времето да положим усилия за неща, които сме мечтали с години. Предвещават се големи обрати и радикални промени в живота.

Нужно е да осъзнаем старите си грешки и да започнем начисто, за да осъществим целите си. Годината толерира сближаването между хората, топлината и искреността в отношенията. И обещава много късмет във всичко, защото Глиганът е символ на късмета!

По време на пищните новогодишни празненства китайците се обличат с червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, написани на червена хартия. Червеният цвят за тях символизира огъня и прогонва лошия късмет. В миналото те палели бамбукови пръчки и с пламъците им гонели злите духове. В настоящето го правят главно с безбройни фойерверки. А на децата подаряват „щастливи пари”, поставени в червени пликове.

Годината на Глигана ще донесе на всички хора по света повече радост, удовлетворение в живота и някакво ново начало.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *