Киселини при бременност – причини и реакция
Да имаш киселини при бременност е нещо изключително неприятно. Те създават непоносимо усещане, придружено от парене или топлина в гърдите, понякога и в епигастриалната област.
Симптомът се появява след хранене, или на гладно, и е свързан с хранителен рефлукс. Последният представлява връщане на храна, обработена със стомашен сок, обратно в хранопровода. Когато лигавицата на хранопровода не е адаптирана към действието на стомашния сок се появява дразнене, което субективно се усеща под формата на киселини.
Киселините при бременни жени са независим симптом
Те се появява само по време на бременността на фона на отсъствието на хронични заболявания, които причиняват стомашен рефлукс
Според статистиката, 30-50% от бременните жени са изпитвали киселини. Има доказателства, че над 80% от бременните жени се оплакват от киселини, особено през третото тримесечие.
Причини за киселини по време на бременност
Киселините при бременни жени са състояние, което се причинява от промени в женското тяло по време на бременността. Всички фактори, които могат да причинят киселините, могат да са разделени на физиологични (естествени) и патологични (свързани със заболявания).
Физиологичните киселини при бременност могат да възникнат по две причини:
Хормонална – свързана с отслабване на тонуса на долния езофагеален сфинктер. Това е името на кръговия мускул, между стомаха и хранопровода, който регулира притока на храна в стомаха и му пречи да се движи в обратна посока. По време на бременността нивото на прогестерон в кръвта се повишава, което отпуска мускулатурата на матката, като едновременно действа, върху всички останали мускули на тялото, включително сфинктера на хранопровода. В резултат на това сфинктерът не се затваря след хранене, но остава отворен. Всяка промяна в положението на тялото или свиване на стомаха причинява хранителен рефлукс. Киселините също се появяват, ако храната се нарушава от движението на храната през хранопровода, например, ако честотата на „обратни“ контракции на хранопровода се увеличава в посока от стомаха към хранопровода.
Физически – поради увеличаването в размера на матката, местоположението на вътрешните органи се променя и интраабдоминалното налягане се увеличава, което се предава на стомашната стена и допринася за рефлукс.
Във връзка с такива промени в стомашно-чревния тракт по време на бременност, всички патологии, които причиняват киселини, могат да се влошат.
Патологичните причини за киселини по време на бременност включват:
Гастроезофагеалната рефлуксна болест (рефлуксен езофагит) е патология на езофагеалния сфинктер, която се появява по-често с херния на диафрагмата, когато естественият завой между хранопровода и стомаха изчезва, предотвратявайки обратния рефлукс.
Други заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, панкреатит, черен дроб и жлъчните пътища заболявания, възпалителни заболявания на червата. При гастрит и язва киселинността на стомаха се увеличава, а патологиите на други храносмилателни органи причиняват подуване на корема, запек и уголемяване на черния дроб, което увеличава интраабдоминалното налягане.
Прием на лекарства, които отпускат долния езофагеален сфинктер – кардио медикаменти, теофилин, противовъзпалителни лекарства, прогестерон, антидепресанти.

Какво да правим с киселини по време на бременност
През първите два часа след хранене в стомаха се образува солна киселина, която е необходима за обработка на храната. По това време киселините често измъчват, особено жената, ако яде мазни, пържени и пикантни храни.
Усещането за парене зад гръдната кост може да продължи няколко минути или няколко часа. Киселините могат да се повтарят няколко пъти, през целия ден. За да се намали тежестта на киселини, трябва да се коригира диетата и някои навици. Това помага да се намали киселинността на стомаха и да се предотврати връщането на храната в хранопровода.
Бременните жени трябва да следват 4 диетични указания:
Не консумирайте прекалено калорични храни.
Премахнете нощните закуски и още повече преяждането.
Яжте често на малки порции.
Не лягайте веднага, след хранене, не спете в хоризонтално положение, трябва да повдигнете главата на леглото.
След хранене се разхождайте в продължение на 30 минути.
Вечеряйте не по-късно от 3-4 часа, преди лягане.
Не вдигайте тежести, не правете силни и чести наклони на торса, не претоварвайте коремните мускули.
Не носете корсети, бинтове, стегнати колани, които повишават интраабдоминалното налягане.
Храни и напитки, които трябва да бъдат изключени от диетата при киселини:
Газирани напитки (те повишават налягането в стомаха и стимулират образуването на солна киселина).
Сметана, пълномаслено мляко, тлъсти меса, тлъста риба, гъше месо, свинско месо (мазната храна се усвоява дълго).
Шоколад, сладкиши, подправки (отпускат долния езофагеален сфинктер).
Цитрусови плодове, домати, лук, чесън (дразнят лигавицата на хранопровода).
При киселини в стомаха бременните жени могат да ядат следните 6 храни :
пшеничен хляб, сухи бисквити, сухари;
печени пайове с ябълки, варено месо или риба;
супи от месо, риба, зеленчуци;
постно говеждо, птиче месо, риба;
меко сварени яйца и омлет;
захар, мед, маслен крем;
чай, какао, сладки плодови сокове, консерви, компоти.