Как да си приготвим италианска пица
Като традиция вкусната италианска пица води началото си от Неапол – кипящия от живот град, трети по големина на Апенините. Сегашната ѝ форма е произлиза от около 1700 година, а тогава Европа дори не познава доматите. Няколко десетилетия по-късно, те стават част от рецептата ѝ. В днешни дни, в сърцевината на това вкусно ястие, приготвянето продължава да се придържа към прочутата простота на Маринарата и Маргаритата.
Най-важните неща за приготвяне на италианска пица
За да приготвим класическа италианска пица, трябва да знаем няколко важни подробности. На първо място, италианците използват най-фино смляното брашно, като употребяват само вътрешността на пшеничното зърно. Брашното наподобява грис, като то позволява на тестото да стане хрупкаво и в същото време да не се надуе прекалено много. В магазините може да го намерите под тип 00.
Следващото важно нещо е температурата на печене. Италианската пица ще издържи на най-високите градуси на вашата фурна. Целта е изпичането да стане максимално бързо. Но ако вкъщи нямате професионална фурна, може да се задоволите с най-високата температура, с която разполагате на вашата.
На последно място, нека не забравяме босилека – това е подправката, за която се водят спорове дали е част или не от традиционната рецепта. Ако го обичате, все пак трябва да знаете, че се препоръчва да се поставя суров и в малки, премерени количества.
Рецептата за италианска пица
Ето необходимите продукти, като важно е да знаем, че грамажите са предвидени за шест блата:
- 1 кг. брашно тип 00
- 700 мл. вода със стайна температура
- 10 гр. морска сол
- 7 гр. суха мая
- зехтин
Начин на приготвяне на тестото
За да се получи рецептата за италианска пица, трябва да не пропускаме един важен момент. Това е първата стъпка – разбърканее на солта и маята в чаша с вода. След това взимаме една шепа от брашното и го смесваме с водата в една голяма купа. Важно е първоначално да бъркаме усилено, за да направим тесто тип „палачинки“, като може да използваме и миксер. После добавяме брашното по малко на няколко пъти. Финалният резултат трябва е меко, еластично и нелепкаво тесто.
Тестото се разделя на шест равни части, като някои от тях може да замразите за следващите дни. Покрийте тестото с влажна кърпа или найлон за няколко минути, а после го прехвърлете в купи или кутии, които могат да се затварят плътно. Втасването трае цяла нощ, но ако е на 27°С, може да се изчака до удвояване на тестото.
Плънката
Плънката за Маринара се състои само от доматен сос и чесън. Невероятна е простотата, към която неаполитанците се придържат, но понякога именно в най-лесните рецепти проличава най-висшето майсторство. Маргаритата обаче е по-богата на продукти. Нека видим кои са те!
Продукти за една пица:
- 100гр. нарязани домати от консерва
- 100-120 гр. биволска моцарела
- 3-4 пресни листа от босилек
- Зехтин, студено пресован
- Сол
Разстилане на тестото
Разстилането на тестото изисква известна доза майсторство. По традиция тестото се разстила на ръце, без точилка, като в средата дебелината му е до половин сантиметър, а по края, където ще се получат хрупкавите крайчета, може да е в размер от 1 или 2 сантиметра. За този момент трябва да си приготвите дъска, поръсена обилно с брашно, на която да разстилате тестото. В бухналото тесто трябва да има въздух, който с ръце да избутате от средата към края, за да може бухването да стане по периферията.
Овкусяване
Когато тестото е добре разстлано, може да поставите доматите върху тънката част на тестото. После накъсайте и поръсете с моцарелата пресните листенца босилек и полейте с тънка струя зехтин.
Както вече споменахме, трябва да използваме най-високата степен на фурната, с която разполагаме. Когато извадим пицата, тя трябва да е придобила разнороден цвят отгоре. Сервирайте я топла и помнете, че италианската пица е не само рецепта и вкус, но и огромна доза добро настроение.
Автор: Станислава Етова