ЗДРАВЕ

Черен бъз – имуностимулаторът, зареждащ със здраве

Черен бъз – хайде да си поговорим за това чудо на природата.

Кой не е чувал от баба си да казва, че отива да бере свирчовина? Така по народному е наричан храстът, отрупан с малки черни плодчета. А името му идва от това, че овчарчетата по горите са използвали меката сърцевина на бъза, за да си дялкат свирки от нея. Бъзак има навсякъде – и в градове, и в села, и в гори, и край реки.

Широко използван в медицината

Черният бъз е широко разпространено средство за лечение в народната медицина. Използват се както плодовете, така и корените, листата и цветовете му. Приготвените от тях отвари се приемат при проблеми с отделителната система, висока температура и нарушена обмяна на веществата. Лековете, приготвени с него се използват за регулиране на кръвното налягане, при болки в бъбреците, болезнени хемороиди, уголемена простата, подагра. Най-популярно обаче е действието на бъза като протектор на организма при бронхит, кашлица, пневмония и всякакви простудни заболявания.

Когато се използва за външно приложение, бъзът в повечето случаи се прилага под формата на компрес, лапи или бани. Действието му облекчава страданията, причинени от изгаряне, ревматизъм и подагра, червен вятър и различни възпаления и екземи по кожата.

Стане ли обаче въпрос за прием през устата, трябва да сте внимателни и отговорни. Голямото количество плодове, както и листата и кората на бъза могат да предизвикат гадене, коремни болки и дори натравяне. Поради тази причина отварите и настойките с бъз с приготвят стриктно по рецепта и не се приемат безразборно.

Любим лек на лечителя Петър Димков

Един от яростните пропагандатори на ползите от черния бъз е бил и народния лечител Петър Димков. Той обичал да разказва на своите последователи случка, на която станал свидетел случайно по време на една от разходките си в гората. На малка полянка видял невестулка, нападната от змия пепелянка. Тя успяла да я ухапе, но невестулката се отскубнал и се шмугнал в близките бъзови храсти. Там започнал да гризе кората на растението и да я дъвче. Малко след това невестулката се върнала и нападнала пепелянката, като не я оставила, докато не прегризала гърлото ѝ. Освен това според Димков лястовиците, преди да поемат дългия си път на юг се зареждат с нужната за това енергия, обилно похапвайки от узрелите плодове на бъза.

черен бъз
Черен бъз – един от любимите лекове на лечителя Петър Димков

Дори да нямате проявени симптоми на някакво заболяване, приемът на черен бъз ще повиши защитните сили на организма ви. Най-популярният метод за приготвяне на лечебен сироп от него е на лечителя Димков и е следната: взима се голям петлитров стъклен буркан. Сипват се около три пръста от плодовете. Засипват се със също толкова дебел пласт захар или мед. Отново плод, мед и така до напълване на буркана. Най-горния пласт трябва да е от захар или мед и да е най-дебел. Оставя се известно разстояние до ръба, защото сместа ще започне да ферментира. Покрива се гърлото на буркана с чиста марля и се прихваща с ластик. Държи се 15 дни на слънчево и топло място, като е добре да поставите буркана в тава или друг съд, защото може да изтече част от съдържанието. За това време захарта се стапя напълно и попива надолу в плодовете. Течността се прецежда през ситна цедка, като плодчетата се смачкват добре. Получения сладък сироп налейте в стъклени буркани или шишета, но не ги затваряйте с капачки, а с тензух. В противен случай от газовете съда ще се спука. Съхранявайте в хладилник, за да не се вкисне чудодейният лек. Взимайте от него по 1 с.л. три пъти дневно, около 20 мин. преди хранене, ако чувствате неразположение. С профилактична цел можете да си пийвате по глътка бъзов сироп сутрин на гладно.

Най-важното е никога да не берете и консумирате под каквато и да е форма зелени, не добре узрели плодове бъз. Те съдържат отровни вещества, които могат да ви докарат неприятности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *