СВОБОДНО ВРЕМЕ

Днес е Сирни заговезни. Поискайте прошка!

Тази година Неделя Сиропустна е на 10 март. Тя е подвижен християнски празник, но винаги се отбелязва 7 седмици преди Великден. Денят още се нарича Сирни заговезни или Прошка. След него започват Великите пости, които продължават до Възкресение Христово.

Сирни заговезни – ден за прошка

Това е един от най-красивите обичаи в православната ни традиция. По-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки: „Прощавай!”. Задължителният отговор е: „Господ да прощава и простен да си!”. Така взаимно си опрощаваме огорченията и обидите, които волно или неволно сме си причинили.

Също на този ден се сдобряват тези, които дълго време са били скарани.

През деня по-младите посещават своите по-възрастни роднини: свекъра и свекървата, тъста и тъщата, кумовете, по-големите си братя и сестри, за да си вземат прошка.

Вечерта цялото семейство се събира на празнична вечеря. Тя включва баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Обичаят „Хамкане”

Спазването на този обичай и днес предизвиква огромна радост сред децата.

С дълъг червен конец се завързва за тавана парче бяла халва. Най-възрастният в семейството разлюлява конеца и върти халвата кръгообразно във въздуха, а децата се опитват да я хванат с уста, без да я пипат. Дори за по-сигурно им вържат ръцете отзад. Който успее да захапе летящото парче халва, ще бъде здрав през цялата година.

Огньовете на Сирни заговезни

Вечерта, когато се стъмни, се палят огньове във всяка махала. Мъжете изнасят вино за почерпка. Край огъня се играе хоро, пеят се песни. След като започне да прегаря, по-смелите го прескачат за здраве.

В различните краища на страната този специален огън е наричан по различен начин. Най-известен е като „Поклади” и като „Олелия”. Той символизира светлината и пречистването на човешката душа от злото.

По селата тази традиция е жива и днес. Мъжете приготвят кладите предварително и палят огньовете вечерта на Сирни заговезни.

Обичаят „Хвърляне на стрела”

Някога на Сирни заговезни всеки ерген хвърлял с лък горяща стрела в двора на девойката, която харесвал. Което момиче съберяло най-много стрели в двора си, било обявявано за най-личната и харесвана мома в селото.

Този обичай е вече почти забравен, но за него разказват етнолозите.

С вземането и даването на прошка, с пречистващата сила на огъня християните се подготвят да встъпят в строгия продължителен пост, който трае 48 дни. Той не е вегетарианска диета. Има множество забрани, които се спазват по време на поста и ритуали, които се изпълняват. Неговата роля е да подготви духовно човека за идващия светъл Великден.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *