Лайка – полезни свойства и начин на употреба

Всички обичаме чай от лайка, нали? Лайката е една от най-често срещаните и иползваните билки. Тя има антибактериално действие и се приема при инфекции под формата на чай, инхалации или компреси.

Разпространение и подходящо време за бране

Относно разпределението й, тя расте навсякъде. Често можете да я срещнете край пътищата. Не е препоръчително да я берете оттам. Можете да я намерите на поляни, далеч от градския мръсен въздух. Лайката може да се бере наобяд или по пладне, понеже тогава е най-новата на слънчева енергия. Берат се само цветовете и част от дръжката. Набраните цветове можете да сложите в кутии или буркани, но те трябва да бъдат добре затворени.

Състав

Етерично масло във вариации от зелен до син цвят се съдържа в цветовете на лайката. Азулените в това масло определят какъв ще бъде и цветът му. Освен това в съдържанието на маслото присъства парафин в големи количества. Лайката съдържа още хамазулен, флавонови гликозиди, витамин С, слузести вещества, киселини, каротин и др.

Начин на употреба

Лайката най-често се използва за външна употреба под формата на компреси или гаргара. Може също да се приема под формата на чай, запарка или отвара. Запарка от лайка се прави като в 250 мл гореща вода сложите 1 с.л. лайка. Оставете да се запари за 10 минути.

Лайката притежава противовъзпалителни свойства. Вижте при кои заболявания е полезна:

Външна употреба:

  • Очни възпаления, конюнктивит;
  • Настинка, хрема, простуда в начална фаза;
  • При възпаление на половите органи, хемороиди;
  • Гингивит и други възпаления на устната кухина – под формата на гаргара;
  • При обриви, рани – чрез промивки.

Вътрешна употреба:

  • При чревни заболявания, стомашни спазми и разстройство;
  • При нервност и безсъние;
  • Подпомага бъбреците заради диуретичния си ефект.

При малките деца лайката е изключително ефективна при множество заболявания. Няколко капки от отвара от лайка са достатъчни, за да спре хремата или да се излекува конюнктивит. Лайката помага и при подсичане. Освен че има полезни свойства за нашето здраве, тя се използва и в козметиката. От нея се правят кремове, сапуни и шампоани.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *